ЕПІДЕМІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА РЕЗИСТЕНТНІСТЬ АCINETOBACTER BAUMANNII ДО АНТИМІКРОБНИХ ПРЕПАРАТІВ У БАГАТОПРОФІЛЬНОМУ ГОСПІТАЛІ - Савов, Е.; Михайлова, Ґ.; Борисова, М.; Бойкова, К.; Стоєва, Т.; Кйосева, О.; Трифонова, А. (Інфекційні хвороби, 2013)
Acinetobacter spp. на початку 70-х рр. минулого століття асоціювався з опортуністичними інфекціями, які були рідкісними і супроводжувалися перебігом середньої тяжкості. Останні три десятиліття характеризуються зростанням кількості випадків і ступеня тяжкості інфекцій, спричинених ацінетобактерами, особливо A. baumannii. Нині задокументовано чимало випадків септичних інфекцій, спричинених A. baumannii, а також дуже серйозних ранових інфекцій у пацієнтів військових медичних закладів в Іраку, Кувейті й Афганістані. Разом з цим, інфекції, спричинені A. baumannii, стали дуже важливими через розвиток резистентності їх збудників і навіть полірезистентності до антимікробних лікарських засобів.