ЕТІОЛОГІЧНА СТРУКТУРА ГОСТРОГО ЛАЙМ-БОРЕЛІОЗУ ЗА ВИДАМИ ЗБУДНИКА - Shkilna, M. I. (Інфекційні хвороби, 2019)
Мета дослідження – встановити частоту інфікування різними видами борелій пацієнтів із гострою формою Лайм-бореліозу (мігруючою еритемою та Лайм-артритом) в Тернопільській області. Пацієнти і методи. Під спостереженням було 48 пацієнтів з гострою формою хвороби Лайма у віці від 19 до 65 років, які в 2018 р. перебували на амбулаторному та стаціонарному лікуванні в Тернопільському обласному клінічному шкірно-венерологічному диспансері та Університетській лікарні; серед них 19 (39,6 %) чоловіків і 29 (60,4 %) жінок. Пацієнтів поділили на дві групи: 34 (I група) – хворі на мігруючу еритему (МЕ) та 14 (II група) – на Лайм-артрит (ЛА). Діагноз Лайм-бореліозу підтверджували анамнестично, клінічно та серологічно. Специфічний діагноз встановлювали за наявності в сироватці крові пацієнтів специфічних IgМ і (або) IgG до комплексу B. burgdorferi sencu lato (s. l.) методом ELISA та лише IgМ, за допомогою реакції імунного блотингу (EUROLINE Borrelia RN-AT adv.). Результати. Позитивні або проміжні результати серологічного дослідження сироваток крові на наявність специфічних IgM і IgG до комплексу B. burgdorferi s. l. (B. burgdorferi sensu stricto (s. s.), B. garinii, B. afzelii) за допомогою тесту ELISA (хоча б одного класу антитіл) знайдено в 24 (70,6 %) із 34 пацієнтів з мігруючою еритемою та 11 (78,6 %) з Лайм-артритом. Порівняння частоти діагностики специфічних антитіл IgM (позитивних і проміжних) до B. burgdorferi s. l. (B. burgdorferi s. s., B. garinii, B. afzelii та B. spielmanii) у 34 пацієнтів з мігруючою еритемою, методом ІФА – та імуноблоту, показало, що вона була вища при використанні імуноблоту: 76,5 % порівняно із методом ІФА 55,9 % (р<0,05). Вивчення етіологічної структури гострого Лайм-бореліозу в 26 пацієнтів з мігруючою еритемою (I група) та 12 – із Лайм-артритом (II група) встановило, що OspC B. spielmanii знайдено у 24 (92,3 %) пацієнтів I групи та 12 (100 %) пацієнтів з II. Висновки. Специфічні IgG у тесті ELISA було виявлено лише в сироватці крові 35,3 % пацієнтів з мігруючою еритемою, що може свідчити про імунну пам’ять або хронічний процес. Гуморальну відповідь на поверхневий антиген (OspC) B. spielmanii встановлено в 92,3 % пацієнтів з мігруючими еритемами та всіх хворих із гострим Лайм-артритом.