ПОШИРЕНІСТЬ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ У ХВОРИХ НА ВПЕРШЕ ДІАГНОСТОВАНИЙ ТУБЕРКУЛЬОЗ ОРГАНІВ ДИХАННЯ - Валецький, Ю.М.; Загорулько, В.М.; Валецька, Р.О.; Дорецький, В.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Проаналізовано медичну документацію 4 969 хворих на вперше діагностований туберкульоз органів дихання, які були взяті на облік у Волинському обласному протитуберкульозному диспансері в 2000-2007 рр. Установлено, що цукровий діабет як супутня патологія був у 226 пацієнтів (4,5 %); останні роки спостерігається тенденція до зростання поширеності цукрового діабету у хворих на вперше діагностований туберкульоз органів дихання.