ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ АЛЕРГІЧНИХ ДЕРМАТОЗІВ НА ТЛІ ЦИТОМЕГАЛОВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ - Бакалець, О.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Наведено результати обстеження хворих на алергічні дерматози (АД). Виявлено тяжчий клінічний перебіг у хворих із супутньою цитомегаловірусною інфекцією (ЦМВІ) у вигляді збільшення площі шкірного ураження, інтенсивності висипки, набряку оточуючих тканин, лімфаденопатії, сіалоаденіту, субфебрилітету, болю голови. У всіх хворих посилена деструкція колагенових волокон сполучної тканини, що проявляється збільшенням концентрації загального оксипроліну у сироватці крові. Використання у комплексній терапії хворих на АД із ЦМВІ противірусного та імунотропного препаратів (ацикловіру і гропринозину) підвищує ефективність лікування таких хворих.