ЦИТОКІНОВИЙ СТАТУС ВАГІТНИХ З КАНДИДОЗНОЮ ІНФЕКЦІЄЮ ПІХВИ - Голубнича, В.М. (Інфекційні хвороби, 2013)
Проведено дослідження цитокінової регуляції на системному та місцевому рівнях у вагітних з кандидозною інфекцією. Встановлено, що концентрація інтерферону- гамма (ІНФ-g) та інтерлейкіну-4 (ІЛ-4) в сироватці крові вагітних з вагінальним кандидозом (ВК) та кандидоносійством не відрізнялась від концентрації вказаних цитокінів у групі контролю. Виявлено зниження в секретах піхви вмісту ІНФγ у кандидоносіїв та ІНФ-γ і ІЛ-4 у хворих на вагінальний кандидоз.