ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ МІГРАЦІЇ ЗАБРУДНЮВАЧІВ МОРСЬКИХ АКВАТОРІЙ НА ЗАХВОРЮВАНІСТЬ ГОСТРИМИ КИШКОВИМИ ІНФЕКЦІЯМИ НАСЕЛЕННЯ ПРИЧОРНОМОРСЬКИХ МІСТ УКРАЇНИ - Сіденко, В.П.; Приказюк, А.М. (Інфекційні хвороби, 2013)
У матеріалах експериментально-аналітичних досліджень на моделі пасивної домішки флуоресцеїну натрію показана потенційна можливість надходження контамінантів стічних вод, які скидають із суден у морські акваторії, та розповсюдження їх до рекреаційних зон. Вивчені явища міграції забруднювачів і проведений дисперсійний аналіз захворюваності гострими кишковими інфекціями (ГКІ) населення приморських міст (Одеса, Миколаїв, Севастополь), яка перевищувала у 2 рази таку рівноцінних міст (Донецьк, Кіровоград, Запоріжжя) внутрішнього регіону країни, при довірчому інтервалі за нозоформами Р+0,95 %, що свідчить про наявність впливу водно-рекреаційного фактору в передачі збудника.