БРУЦЕЛЬОЗ У СУЧАСНИХ УМОВАХ - Chemych, M. D.; Ilyina, N. I.; Ilyina, V. V.; Malysh, N. H.; Bolotin, V. I.; Obukhovska, O. V.; Fotina, T. I.; Fotina, H. A. (Інфекційні хвороби, 2017)
Мета дослідження: на підставі даних сучасної літератури проаналізувати епідеміологічні особливості бруцельозу, поширеність, захворюваність населення, клінічний перебіг, діагностику в умовах сьогодення в Україні та інших країнах. Результати. Проведено дослідження та наведені дані про захворюваність на бруцельоз сільськогосподарських тварин і людей в Україні та інших країнах. Зростання захворюваності на бруцельоз населення пов’язано з епізоотичним процесом у приватних господарствах як наслідок послаблення ветеринарного контролю. В Україні майже 25 років не реєструється бруцельоз сільськогосподарських тварин. Серед людей підтверджені поодинокі завезені випадки бруцельозу. Змінилась епідеміологія недуги під впливом сучасних соціально-економічних чинників і міграційних процесів, а також відкриття нових видів бруцел та їх природних резервуарів. Відмічається формування осередків хвороби на територіях, раніше вільних від бруцельозу, внаслідок транскордонного занесення інфекції.