ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРОБІОТИЧНИХ БАКТЕРІЙ ПРИ КОМБІНОВАНІЙ ВАКЦИНАЦІЇ ПРОТИ ГЕПАТИТУ В В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Lazarenko, L. M.; Hanova, L. M.; Babenko, L. P.; Kyseliova, O. K.; Shevchuk, V. O.; Spivak, M. Ya. (Інфекційні хвороби, 2017)
Мета роботи – визначення ефективності триразової імунізації мишей BALB/c рекомбінантною вакциною Енджерикс-В, а також її поєднань з пробіотичними штамами лактобацил і біфідобактерій для профілактики гепатиту В. Матеріали і методи. У роботі використовували рекомбінантну вакцину Engerix-B (ENGERIX B) виробництва GlaxoSmithKline Biologicals S.A. (Бельгія), яку вводили мишам підшкірно по хребту один раз на добу, тричі з інтервалом в 10 діб. Формування HBsAg-антитіл до підтипів ad і ay у сироватці крові визначали за допомогою імуноензимного методу. Висновки. Використання вакцини Енджерикс-В у поєднанні з L. casei ІМВ В-7280 підвищувало ефективність вакцинації проти гепатиту В у тварин, що підтверджувалося суттєвим підвищенням титру антитіл після третьої імунізації.