ПЕРСПЕКТИВИ ПОКРАЩАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЛІКУВАННЯ У ХВОРИХ НА МУЛЬТИРЕЗИСТЕНТНИЙ ТУБЕРКУЛЬОЗ: СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ВІТЧИЗНЯНІ ДОСЯГНЕННЯ - Feshchenko, Yu. I.; Lytvynenko, N. A.; Varytska, H. O.; Chobotar, O. P.; Pohrebna, M. V.; Senko, Yu. O.; Davydenko, V. V.; Shcherbakova, L. V.; Hrankina, N. (Інфекційні хвороби, 2017)
Мета роботи – вивчити ефективність лікування хворих на мультирезистентний туберкульоз (МРТБ) та туберкульоз із розширеною резистентністю (РРТБ) у разі застосування стандартних підходів до формування режиму антимікобактерійної терапії та представити перші результати щодо ефективності адаптованих до України скорочених 12-місячних режимів антимікобактерійної терапії із включенням лінезоліду. Матеріали і методи. Загалом дизайн роботи включав декілька видів досліджень. У ретроспективному когортному дослідженні вивчали ефективність лікування серед 1038 хворих на МРТБ та РРТБ за період з 2006 по 2015 рр. У проспективному клінічному дослідженні випадок-контроль вивчали ефективність скорочених 12-місячних режимів антимікобактерійної терапії (АМБТ) серед 150 хворих на нові випадки МРТБ, у тому числі з резистентністю до фторхінолонів або аміноглікозидів/поліпептидів (пре-РРТБ) за період з 2015 по 2016 рр. Скорочені 12-місячні режими АМБТ для хворих на МРТБ та пре-РРТБ включали мінімум 6 ефективних ПТП: піразинамід, канаміцин/капреоміцин, левофлоксацин/моксифлоксацин, протіонамід, циклосерин, лінезолід та високі дози ізоніазиду.