КАШЛЮК У ДОРОСЛИХ - Vasylieva, N. A.; Snitsarenko, S. V. (Інфекційні хвороби, 2017)
Мета. Описати виникнення кашлюку в дорослому віці. Описано захворювання на кашлюк у подружньої пари віком старше за 45 років. Першоджерело збудника виявити не вдалося. Клінічні прояви хвороби у чоловіка були тяжкими, типові напади кашлю супроводжувались синкопальними станами. Діагноз підтверджено лабораторно визначенням у сироватці крові IgM до B. pertussis та наявністю ДНК збудника у харкотинні методом ПЛР; в іншому випадку – IgM та виділенням культури збудника із харкотиння. Зроблено огляд літератури щодо захворюваності на кашлюк дорослих. Висновки. Підтверджено можливість захворювання кашлюком дорослих осіб. У сумнівних випадках, за наявності тривалого кашлю більше двох тижнів, необхідно проведення диференційного діагнозу, своєчасне цілеспрямоване обстеження на кашлюк та етіотропне лікування