СУЧАСНІ УЯВЛЕННЯ ПРО ПАТОГЕНЕЗ ТА ДІАГНОСТИКУ ГНІЙНО-СЕПТИЧНИХ СТАНІВ У ДІТЕЙ (частина 1) - Pypa, L. V.; Murhina, M. M. (Інфекційні хвороби, 2017)
Мета – узагальнити дані сучасних поглядів на етіологію та патогенез сепсису у різних вікових групах, зокрема у дітей. Проведено аналітичний огляд літератури щодо сучасних поглядів на патогенез, генетичні особливості та діагностичні маркери розвитку гнійно-септичних станів у дітей. Перша частина присвячена сучасним теоріям патогенезу септичних станів у дітей. Описана роль патогенасоційованих молекулекулярних структур Гр+ та Гр- бактерій, механізм їх взаємодії із рецепторами клітин організму, в якому розвивається сепсис. Початок синтезу про- та протизапальних цитокінів запускає патологічний каскад реакцій, які призводять до розвитку синдрому системної запальної відповіді та в подальшому синдрому поліорганної недостатності (СПОН). Описані особливості СПОН при різних етіологічних збудниках септичного процесу та патогенетичні механізми віддалених наслідків перенесеного тяжкого сепсису та септичного шоку. Висновок. Поглиблене розуміння сучасних механізмів розвитку сепсису дозволить більш ефективно проводити діагностику та лікування септичних станів, що своєю чергою зменшить смертність і негативні наслідки після перенесеного сепсису у дітей.