НЕБЕЗПЕЧНА ДИНАМІКА ІНФЕКЦІЙНОЇ ЗАХВОРЮВАНОСТІ В УКРАЇНІ - Andreichyn, M. A. (Інфекційні хвороби, 2017)
Мета роботи – проаналізувати інфекційну захворюваність в Україні за останні роки і обґрунтувати причини епідеміологічних ускладнень. Вказано на основні загрози активізації інфекційних хвороб в Україні та причини несприятливої епідеміологічної ситуації, що склалася на сьогодні. Наведено динаміку захворюваності та смертності від цих хвороб за період з 2010 по 2011 рр. Перелічені хвороби, які супроводжувалися у 2016 р. приростом захворюваності в абсолютних числах і з розрахунку на 100 тис. населення. Зроблено акцент на почастішання епідемічних спалахів. Обґрунтована важливість проблеми внутрішньолікарняних інфекцій і необхідність їх повнішої реєстрації. Показана доцільність внесення змін у список орфанних інфекцій, затверджений МОЗ України. Висновок. В Україні зростає інфекційна захворюваність на ряд нозологічних форм і почастішали епідемічні ускладнення, що потребує більших профілактичних, протиепідемічних і клінічних зусиль. Першочергові заходи слід спрямувати на усунення (послаблення) названих причин такого стану. Ключові слова: інфекційна захворюваність, смертність, приріст захворюваності, епідемічні спалахи, внутрішньолікарняні інфекції, орфанні інфекції.