АНТИІНФЕКЦІЙНА ХІМІОТЕРАПІЯ САЛЬМОНЕЛЬОЗУ - Малий, В.П.; Палій, Г.К.; Палій, Д.В.; Волянський, А.Ю. (Інфекційні хвороби, 2013)
Наведено результати лікувальної, профілактичної антиінфекційної дії декасану, левоміцетину, ципробаю в організмі білих мишей з пероральним методом введення препаратів. На моделі гастроінтестинальної форми сальмонельозу, спричиненого Salmonella enteritidis 4, доведено високу ефективність (р<0,05) декасану в дозах 25 мкг/кг, левоміцетину (25 мкг/кг). У тварин з генералізованою формою сальмонельозу результати лікування декасаном, левоміцетином, ципробаєм виявились статистично достовірними до контролю (р<0,05). Встановлено, що декасан (25 мкг/кг маси порівняно з левоміцетином (25 мкг/кг) давав кращий захисний ефект (р<0,05).