ВПЛИВ ГАЛОАЕРОЗОЛЬТЕРАПІЇ НА ІМУННУ СИСТЕМУ ХВОРИХ З ХРОНІЧНИМ ГЕПАТИТОМ С І ХРОНІЧНИМ ОБСТРУКТИВНИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ ЛЕГЕНЬ - Когутич, А.І. (Інфекційні хвороби, 2013)
Проведено обстеження стану імунної системи 55 хворих на ХГС, ХГС у поєднанні з ХОЗЛ та хворих на ХОЗЛ до і після галоаерозольтерапії порівняно з таким у здорових. Виявлено однотипні зміни показників імунної системи у групах обстежених хворих: зменшення кількості Т-лімфоцитів, особливо Т-хелперів, збільшення кількості В-лімфоцитів, зменшення співвідношення CD4/CD8, CD3/CD22, (CD3+CD22)/CD0 та суми індексів; зменшення фагоцитарного числа, зниження у НСТ-тесті спонтанному та індукованому; зменшення титру комплементу та збільшення рівня ЦІК. Встановлено, що галоаерозольтерапія позитивно впливає на стан імунної системи в обстежених хворих: приводить до нормалізації імунорегуляторного індексу; збільшення Т-лімфоцитів, особливо Т-хелперів; сприяє диференціації недиференційованих клітин, збільшенню співвідношення (CD3+CD22)/CD0 і суми індексів; викликає зміни у неспецифічній ланці імунної системи з тенденцією до нормалізації.