ВПЛИВ ТОКСИЧНОГО УРАЖЕННЯ ПЕЧІНКИ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЛІКУВАННЯ ХІМІОРЕЗИСТЕНТНОГО ТУБЕРКУЛЬОЗУ ЛЕГЕНЬ - Okusok, O. M.; Hryshchuk, L. A. (Інфекційні хвороби, 2017)
Своєчасна діагностика побічних ефектів, спричинених протитуберкульозними препаратами, зокрема токсичного ураження печінки, має важливе значення при лікуванні хворих на хіміорезистентний туберкульоз (ТБ) легень. Досліджено лікування 62 хворих на вперше діагностований хіміорезистентний ТБ легень. Проаналізовано залежність ефективності лікування таких хворих від наявності токсичного ураження печінки під час терапії в стаціонарних умовах. Встановлено, що максимальна кількість токсичних ускладнень з боку печінки спостерігається переважно на 2-5-му місяці терапії. У групі пацієнтів без токсичного ураження печінки під час лікування показники ефективності терапії були кращі, ніж у групі з таким ускладненням. Бактеріовиділення припинилось у 67,5 проти 54,8 %, порожнини розпаду закрились відповідно у 36,4 проти 27,8 % осіб. Для покращення ефективності лікування хворих на хіміорезистентний ТБ легень слід розширити спектр біохімічних обстежень крові з метою ранньої діагностики функціональних порушень печінки. При підозрі на токсичне ураження печінки треба своєчасно призначати ефективні гепатопротекторні препарати.