ОЦІНКА ВПЛИВУ ТЕМПЕРАТУРНИХ ПОКАЗНИКІВ НА ФОРМУВАННЯ МАЛЯРІОГЕННОСТІ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ - Zabarna, O.; Khalaim, O. (Інфекційні хвороби, 2017)
Малярія – антропонозна трансмісивна хвороба, частка якої становить 2,6 % від усіх захворювань у світі. При оцінці рівня маляріогенності території враховують показники температури повітря. Зміна клімату може створити сприятливіші умови для поширення малярії; необхідною є оцінка просторового розподілу переносників і збудників малярії для подальшого визначення потенційних ареалів цих видів. Порівняно температурні показники (1991-2010 рр.) і прогнози (Шевченко, 2014) для 5 регіонів України (Північний, Південний, Східний, Західний, Центральний) з температурними діапазонами толерантності для переносників малярії (комарів Anopheles) та збудників (P. vivax, P. malariae, P. falciparum). Сформовані кліматичні особливості України передбачають придатні умови для завершення статевого розвитку малярійних плазмодіїв виду P. vivax та P. malariae в організмі комара у всіх регіонах країни влітку. Для формування спорозоїтів P. falciparum необхідною є середньосезонна температура не нижче 18 °С, що не спостерігається в наш час та не прогнозується в майбутньому у межах Західного регіону. Температури на території Україні взимку не є оптимальними для розвитку спорозоїтів в організмі комара, а тому можуть виступати лімітуючим фактором при поширенні малярії.