ПСИХІЧНІ І ПСИХОТИЧНІ РОЗЛАДИ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВААРТ У ВІЛ-ІНФІКОВАНИХ СПОЖИВАЧІВ ІН’ЄКЦІЙНИХ НАРКОТИКІВ - Zhyvytsia, D. H.; Kazeka, V. H. (Інфекційні хвороби, 2017)
У ВІЛ-інфікованих споживачів ін’єкційних наркотиків (СІН) часто (35-50 %) діагностуються супутні психічні розлади. Замісна підтримувальна терапія (ЗПТ) метадоном і бупренорфіном є потужним елементом профілактики ВІЛ, а високоактивна антиретровірусна терапія (ВААРТ) – обов’язковою складовою комплексної медичної допомоги ВІЛ-інфікованим. Мета дослідження – оцінка впливу психічних та психотичних розладів на ефективність ВААРТ у хворих на ВІЛ-інфекцію СІН при проведенні ЗПТ. У дослідження включено 33 хворих на ВІЛ-інфекцію СІН, в яких до початку ЗПТ, ВААРТ і через 24 тиж. лікування проводилася оцінка ступеня психічних й психотичних розладів за шкалами BPRS і MADRS. Вірусологічна ефективність ВААРТ визначалася на 24-му тиж. лікування.