РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ШТАМІВ-ПРОДУЦЕНТІВ МЕТАЛО-β-ЛАКТАМАЗ СЕРЕД МНОЖИННОСТІЙКИХ НЕФЕРМЕНТАЦІЙНИХ ГРАМ-НЕГАТИВНИХ БАКТЕРІЙ У СУЧАСНИЙ ПЕРІОД В УКРАЇНІ - Pokas, O. V.; Melezhyk, I. O.; Mariyevsky, V. F.; Bartsytska, I. F. (Інфекційні хвороби, 2016)
Серед множиннорезистентних до антибіотиків неферментаційних грам-негативних бактерій, виділених у хворих хірургічного профілю з різних стаціонарів України, у 54,0-56,0 % штамів виявлено продукцію метало-β-лактамаз, що зумовлюють стійкість до карбапенемів. Всі штами були резистентними до цефалоспоринових антибіотиків, мали низьку чутливість до не-β-лактамних антибіотиків. Найбільш активним препаратом до A. baumannii залишається нетилміцин.