ПОКАЗНИКИ ІМУННОГО СТАТУСУ У ХВОРИХ НА ЄРСИНІОЗ, СПРИЧИНЕНИЙ РІЗНИМИ СЕРОВАРАМІ ЗБУДНИКІВ - Назарова, Ф.Н.; Бабаходжаєв, С.Н. (Інфекційні хвороби, 2013)
Вивчення імунного статусу хворих на єрсиніоз показує, що хвороба виникає за таких умов: дефіциту і дисбалансу клітинної ланки імунітету; активації гуморальної ланки; зниження функціональної активності фагоцитів. Вказані імунологічні порушення найбільш виражені у хворих, де етіологічним агентом був збудник Y. рseudotuberculosis.