ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ЗБУДНИКІВ РОДИНИ CHLAMYDIACEAE НА ЖИТТЄЗДАТНІСТЬ ПЕРЕЩЕПЛЮВАНИХ КЛІТИН РІЗНОГО ПОХОДЖЕННЯ - Гончаренко, В.В.; Джораєва, С.К.; Гайдучок, І.Г.; Волков, Т.О.; Волянський, А.Ю. (Інфекційні хвороби, 2013)
Вивчено вплив різних видів хламідій на розвиток апоптозу у клітинних культурах L 929 та Нер-2. Показано, що для штаму С. trachomatis UGc характерно пригнічення клітинної загибелі у перещеплюваній культурі у перші 24 год розвитку інфекції. Штам С. pneumoniae К6 виявляє антиапоптозну дію упродовж усього періоду спостереження (96 год). Це пов’язано з більш уповільненим циклом розвитку даного виду хламідій та меншою швидкістю виснаження живильних та енергетичних субстратів клітини.