МЕДИЧНА МІКРОБІОЛОГІЯ, ВІРУСОЛОГІЯ ТА ІМУНОЛОГІЯ: підручник для студентів вищих медичних навчальних закладів ІV рівня акредитації / За редакцією академіка НАН України В.П. Широбокова. – Вінниця: Нова Книга, 2011. – 952 с. - Andreychyn, M. A. (Інфекційні хвороби, 2016)
Ми живемо на Планеті мікробів, які нас оточують не тільки зовні, але й населяють зсередини. Як відомо, на одну клітину людського організму припадає від 100 до 1000 мікроорганізмів (М.Д. Ардатская, 2010). А той факт, що в загальному геномі людини + мікроорганізми частка людських генів складає менше 1 % (S.R. Gill et al., 2006), примушує задуматися над тим, хто в хаті господар? Якщо брати до уваги кількість структурних одиниць (клітин), обсяг наявної інформації (носієм якої є гени), швидкість оновлення популяції (у людини цей час становить близько 50 років, а у мікробів – 15-30 хвилин), то відповідь очевидна (І.В. Богадельніков і співавт., 2011).