АНТИБІОТИКОРЕЗИСТЕНТНІСТЬ ПОЗАГОСПІТАЛЬНИХ ІЗОЛЯТІВ S. AUREUS, ВИЛУЧЕНИХ ІЗ КИШЕЧНИКУ - Воронкіна, І.А.; Деркач, С.А.; Крилова, І.А.; Габишева, Л.С.; Краснов, М.І.; Піддубна, Т.Л. (Інфекційні хвороби, 2022)
Визначено антибіотикорезистентність позагоспітальних ізолятів S. aureus, циркулюючих у Харківському регіоні. Встановлено, що половина всіх виділених з кишечнику S. aureus є MRSA. Визначення чутливості до антибіотиків MRSA та MSSA штамів показало достовірно вищу кількість резистентних штамів до різних груп антибіотиків серед MRSA. Третина позагоспітальних ізолятів MRSA підозрілі на генетично детерміновану стійкість до оксациліну (наявність гену mecA). У решти штамів стійкість до оксациліну обумовлена гіперпродукцією β-лактамаз