ВИЗНАЧЕННЯ ЧУТЛИВОСТІ МІКРООРГАНІЗМІВ ДО МІРАМІСТИНУ СЬОГОДНІ - Криворутченко, Ю.Л.; Постнікова, О.М. (Інфекційні хвороби, 2013)
За допомогою методу визначення швидкості інактивації мікроорганізмів in vitro вивчено чутливість Staphylococcus aureus, Escherichia coli та Candida albicans до мірамістину (М), який було представлено у формі антисептиків окомістину (0,01 % M) і дезмістину (0,1 % M). Досліджені мікроби повністю гинули протягом 15 хв. інкубації з дезмістином. Окомістин знищував стафілококи за той же час, але пригнічував E. coli та C. albicans повільніше. Обговорюються причини розбіжностей між одержаними результатами і даними дослідників, які твердили, що окомістин не має протимікробної дії.