РАЙОНУВАННЯ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ ЗА СТУПЕНЕМ ЕПІДЕМІОЛОГІЧНОГО РИЗИКУ ЗАРАЖЕННЯ НА ТУЛЯРЕМІЮ - Герасименко, Т.В.; Могілевський, Л.Я.; Хабло, З.А. (Інфекційні хвороби, 2013)
На основі ретроспективного аналізу епізоотичних і епідемічних проявів туляремії за період з 1978 по 2008 рр. проведене районування адміністративних територій за ступенем епідеміологічного ризику зараження на туляремію. Запропоновано виділення 3 типів територій, що відрізняються за рівнем епідемічної небезпеки зараження туляремією. Для визначення епізоотичної характеристики природних осередків туляремії рекомендовано використання універсальних показників (індексів). Запропоновано тактику диференційованого епізоотологічного контролю ензоотичних територій відповідно до їхньої епідемічної небезпеки. Одержані результати дають можливість удосконалити систему епідеміологічного нагляду за туляремією в Україні у сучасних умовах.