ВИВЧЕННЯ ПРОТИКАШЛЮКОВОГО ГУМОРАЛЬНОГО ІМУНІТЕТУ У ВАГІТНИХ ТА ЇХНІХ НОВОНАРОДЖЕНИХ - Подаваленко, А.П.; Козлова, С.С.; Рижкова, Н.В.; Сербіненко, Т.М.; Москаленко, Т.П. (Інфекційні хвороби, 2013)
Протикашлюкові аглютиніни трансплацентарно передаються від матері новонародженому. Однак незначна частина новонароджених з умовно захисними титрами антитіл усе ж хворіла на кашлюк. Виявлені патологічні процеси у жінок під час вагітності, можливо, сприяли зниженню рівня протикашлюкових антитіл у них після трансплацентарної передачі аглютинінів. Це обумовило виявлення новонароджених з рівнями протикашлюкових антитіл вищими, ніж у породіль. Очевидна необхідність вжиття заходів щодо покращання лабораторної діагностика кашлюку серед дорослих, а також щодо посилення профілактичних і протиепідемічних заходів відносно захисту дітей раннього віку від кашлюку.