АСОЦІАЦІЯ ПОЛІМОРФІЗМІВ ГЕНІВ ГОСТРОФАЗОВИХ ПОКАЗНИКІВ У ХВОРИХ НА ВПЕРШЕ ДІАГНОСТОВАНИЙ ТУБЕРКУЛЬОЗ ЛЕГЕНЬ - Butov, D. O.; Shevchenko, O. S.; Stepanenko, H. L. (Інфекційні хвороби, 2016)
Обстежено 150 хворих на вперше діагностований туберкульоз легень (ВДТБ) та 30 відносно здорових (ВЗ). Було визначено рівень інтерлейкіна-2 (IL-2) та С-реактивний білок (CRP) у сироватці венозної крові імуноферментним способом. Крім того, було досліджено поліморфізм T330G ділянок генів IL-2 та C3872T – CRP у геномі людини методом полімеразної ланцюгової реакції. До проведення хіміотерапії у хворих на ВДТБ достовірно підвищувався рівень IL-2 та CRP при зіставленні з ВЗ. Після проведеної двомісячної стандартної терапії спостерігалося достовірне зниження IL-2 та CRP. Значні зміни IL-2 та CRP достовірно асоційовані з мутаційною гомозиготою поліморфізму T330G гену IL-2 та C3872T – CRP у хворих на ВДТБ. Мутаційний гомозиготний поліморфізм T330G гену IL-2 та C3872T – CRP, що визначає рівень продукції досліджуваних показників, є істотним чинником схильності до розвитку ВДТБ. Ключові слова: туберкульоз легень, імунітет, поліморфізм генів, гострофазові показники, інтерлейкін-2, C-реактивний білок.