ЗМІНИ ПОКАЗНИКІВ ЕНДОГЕННОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ ПРИ ТЯЖКІЙ І КОМБІНОВАНІЙ ТРАВМІ - Підручна, С.Р. (Інфекційні хвороби, 2013)
Ендотоксикоз є однією із центральних ланок патогенезу травматичної хвороби. Стаття присвячена вивченню ролі механічних та термічних ран при тяжкій травмі у розвитку ендогенної інтоксикації. Доведено, що моделювання тяжкої і комбінованованої травми супроводжувалося наростанням ендогенної інтоксикації. Зокрема, спостерігалося зростання як вмісту МСМ, так і ЕІІ протягом всього експерименту. Скальпована та опікова рани у травмованих тварин проявляють більшу токсичну дію, порівняно з такими, яким додаткове механічне чи термічне ураження не моделювали