КЛІНІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ІРИТАТИВНИХ ФЕНОМЕНІВ У РАННІЙ ДІАГНОСТИЦІ МЕНІНГІТІВ І МЕНІНГОЕНЦЕФАЛІТІВ - Ярош, О.О.; Кругліков, П.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Представлений аналіз архівних історій хвороби 90 померлих від менінгоенцефалітів. Встановлено, що на ранньому етапі розвитку захворювання можуть з’являтися різноманітні соматичні та неврологічні симптоми, які виникають внаслідок токсичного подразнення чутливих та вегетативних структур, у тому числі і у внутрішніх органах. Це створює значні труднощі у своєчасному встановленні правильного діагнозу, що призводить до непрофільної госпіталізації та є основною причиною несприятливих наслідків. Для зменшення діагностичних помилок зроблений акцент на клінічному значенні іритативних феноменів та висвітленні клінічних фаз запального процесу, використання яких у клінічній практиці може стати у нагоді в процесі раннього розпізнавання запальних уражень центральної нервової системи на догоспітальному етапі