ВИЖИВАННЯ ВІЛ/ТБ-ІНФІКОВАНИХ ХВОРИХ ЗА ВИСОКОАКТИВНОЇ АНТИРЕТРОВІРУСНОЇ ТЕРАПІЇ - Живиця, Д.Г.; Андрейчин, М.А. (Інфекційні хвороби, 2013)
На сьогодні клінічні дані та дослідження виживання хворих з ВІЛ/ТБ-інфекцією на фоні високоактивної антиретровірусної терапії (ВААРТ) в Україні дуже обмежені. Метою цього дослідження була оцінка виживання хворих на ВІЛ/ТБ-інфекцію. Спостерігали 80 пацієнтів (середній вік 34 роки, 50 % чоловіки, середній рівень CD4-лімфоцитів 103 мкл-1). Протягом 60 міс. ВААРТ 14 пацієнтів померло. Кумулятивне виживання склало 82 %. При багатомірному аналізі пацієнти з кількістю CD4-лімфоцитів менше 100/мкл мали в 5 разів вищий ризик смерті, а за наявності позалегеневого туберкульозу ризик смерті підвищувався у 2,2 разу.