ХАРАКТЕРИСТИКА КОНТАМІНАЦІЇ ВОДИ ПОВЕРХНЕВИХ ВОДОЙМ УКРАЇНСЬКОГО ПРИДУНАВ’Я НАЙПРОСТІШИМИ І ГЕЛЬМІНТАМИ - Ковальчук, Л.Й.; Мокієнко, А.В.; Мельник, Л.П. (Інфекційні хвороби, 2015)
Представлено результати санітарно-паразитологічних досліджень води поверхневих водойм Українського Придунав’я. Встановлено високий відсоток (60 %) контамінації водиооцистами Cryptosporidium spp. як ознаки наявності персистуючих джерел забруднення. Висловлено думку щодо антропогенності такого забруднення неочищеними стічними водами, носійства ооцист Cryptosporidium spp. населенням, необхідності верифікації цих збудників при гастроентероколітах нез’ясованої етіології. Обґрунтована необхідність оптимізації знезараження води та проведення систематичного санітарно-паразитологічного моніторингу води із застосуванням сучасних методів досліджень.