ЕПІДЕМІОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ І ПРОГНОЗ РОЗВИТКУ ЕПІДЕМІЇ ВІЛ-ІНФЕКЦІЇ В ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ ДО 2018 РОКУ - Живиця, Д.Г. (Інфекційні хвороби, 2015)
Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні є однією з найтяжчих серед країн Східної Європи. В рамках стратегії децентралізації медичної допомоги в Україні в цілому, в тому числі у відношенні до хворих на ВІЛ-інфекцію, та оптимізації матеріальних і кадрових ресурсів вкрай важливе значення має прогноз розвитку інфекційного процесу ВІЛ/СНІД на окремих територіях країни. Метою нашого дослідження була розробка прогнозу розвитку епідемії ВІЛ-інфекції у Запорізькій області до 2018 р. Згідно з розрахованим прогнозом, у 2018 р. захворюваність може зрости до показника 42,9 на 100 тисяч населення, кількість нових випадків ВІЛ-інфекції може досягти 729 осіб на рік, а приріст кількості вперше виявлених хворих складе у середньому 21 пацієнт щорічно. За даними прогнозу, щорічне збільшення кількості ВІЛ-інфікованих пацієнтів на обліку в Запорізькій області складе 235 пацієнтів і у 2018 р. чисельність пацієнтів, які перебувають на обліку, досягне 4738.