ЗМІНИ МІКРОБІОЦЕОНОЗУ ТОВСТОЇ КИШКИ У ХВОРИХ НА РЕВМАТОЇДНИЙ АРТРИТ НА ФОНІ ЗАСТОСУВАННЯ БІФІФОРМУ - Кучмак, О.Б. (Інфекційні хвороби, 2013)
Досліджено мікробіоценоз товстої кишки у хворих на ревматоїдний артрит, які отримували різні схеми патогенетичного лікування – нестероїдні протизапальні препарати та нестероїдні протизапальні препарати в комбінації з глюкокортикоїдами. Проведено спробу корекції мікробіоти товстої кишки хворих пробіотичним препаратом біфіформом. Показано його позитивний вплив на склад мікробіоценозу, елімінацію представників кишкової умовно-патогенної флори, збільшення колонізаційного рівня біфідобактерій, лактобацил, ентерококів.