ФІБРОЗУЮЧИЙ АЛЬВЕОЛІТ ЯК ПОЗАПЕЧІНКОВИЙ ПРОЯВ В УМОВАХ СИСТЕМНОСТІ УРАЖЕНЬ ПРИ ХРОНІЧНІЙ HCV-ІНФЕКЦІЇ - Рябоконь, Ю.Ю.; Андрейчин, М.А.; Іпатова, Д.П. (Інфекційні хвороби, 2015)
В роботі проаналізовано дані літератури щодо розвитку HCV-асоційованого фіброзуючого альвеоліту та наведено власне клінічне спостереження. В сучасній науковій літературі представлені серо-епідеміологічні та вірусологічні докази ролі HCVу розвитку фіброзуючого альвеоліту, висвітлені певні підходи до діагностики, однак дані щодо частоти розвитку цього позапечінкового ускладнення суперечливі. Власне клінічне спостереження демонструє розвиток HCV-асоційованого фіброзуючого альвеоліту у пацієнта 31 року на тлі тривалого перебігу хронічного гепатиту С. Ураження легень в даному випадку проявилося на тлі прогресуючого фіброзу печінки та системності уражень з розвитком кріоглобулінемічного синдрому з наявністю геморагічного васкуліту.