ІМУНОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ТОКСОПЛАЗМОЗУ, АСОЦІЙОВАНОГО З ЦИТОМЕГАЛОВІРУСНОЮ, ГЕРПЕТИЧНОЮ ТА ЕПШТЕЙНА-БАРР-ВІРУСНОЮ ІНФЕКЦІЄЮ, У ВАГІТНИХ - Ліпковська, І.В.; Копча, В.С. (Інфекційні хвороби, 2015)
На підставі обстеження 300 вагітних з латентною формою токсоплазмозу, що асоціювався з герпетичною, цитомегаловірусною та Епштейна-Барр-вірусною інфекцією, встановлено стійку сероконверсію антитіл класу G до T. gondii в поєднанні з високим антитілогенезом аnti-СMV IgG, аnti-HSV IgG, аnti-EBV IgG, що у 1/3 жінок підвищує ризик невиношування вагітності. 10 % вагітних з виявленими на фоні токсоплазмозної інвазії гострофазовими антитілами до СMV, HSV, EBV і навіть у разі позитивної ПЛР крові мали мізерну клінічну симптоматику, незважаючи на лабораторні показники, що не виключають інфікування під час теперішньої вагітності. Показники низької авідності аnti-CMV IgG, аnti-НSV IgG у 3,3 % вагітних можуть зберігатися упродовж усієї вагітності і навіть після пологів. У дітей, народжених від матерів, інфікованих токсоплазмами, CMV, НSV, EBV, неможливо визначити істинний рівень аnti-toхo IgG через одночасну наявність материнських IgG до відповідних збудників. Це не дає можливості адекватно прогнозувати вплив вказаних патогенів на розвиток новонародженого.