ОСОБЛИВОСТІ МІКРОБІОЦЕНОЗУ РОТОГЛОТКИ У ХВОРИХ НА РОЗАЦЕА ТА РОЗАЦЕА ІЗ СУПУТНІМИ ЛЯМБЛІОЗОМ І ДЕМОДИКОЗОМ - Ковальчук, М.Т.; Климнюк, С.І. (Інфекційні хвороби, 2013)
Вивчено мікробіоценоз ротоглотки хворих на розацеа та розацеа в поєднанні із лямбліозом і демодикозом. Показано, що шкіру колонізують аеробні та факультативно анаеробні бактерії, серед яких переважають стафілококи, мікрококи, аеробні бацили, що утворюють спори, стрептококи та ентеробактерії. Склад мікробіоценозів відрізняється у різних груп хворих. Найвищий рівень колонізації притаманний стафілококам (lg 4,63 КУО/см2 – lg 5,35 КУО/см2). Він достовірно нижчий у хворих на розацеа в поєднанні із лямбліозом порівняно з іншими групами хворих. У пацієнтів із розацеа в поєднанні із лямбліозом та демодикозом суттєво вищий популяційний рівень угруповань стрептококів та ентеробактерій. Частота виявлення стафілококів вища у хворих на розацеа в поєднанні із лямбліозом та демодикозом, у той же час цей показник для Corynebacterium spp. в 1,6 разу нижчий, ніж в осіб із розацеа. Частка домінантів стафілококового угруповання – S. haemolyticus і S. epidermidis – становить 62,5 % – 93,1 %. S. aureus превалюють у хворих на розацеа в поєднанні з лямбліозом та демодикозом