ЦИТОКІНОВИЙ СТАТУС ХВОРИХ НА ВІЛ-АСОЦІЙОВАНУ ГЕРПЕТИЧНУ ІНФЕКЦІЮ - Веприк, Т.В.; Матейко, Г.Б. (Інфекційні хвороби, 2013)
Вивчено цитокіновий статус хворих на ВІЛ-асоційовану герпетичну інфекцію (ГІ) за показниками вмісту інтерлейкіну (ІЛ)-2 та ІЛ-4 з врахуванням клінічної стадій ВІЛ-інфекції. Встановлено активацію як прозапальної, так і протизапальної цитокінової системи з підвищенням вмісту ІЛ-2 і ІЛ-4. Найбільший імунний дисбаланс спостерігали у хворих у ІІІ стадії хвороби: зниження специфічної клітинної імунної відповіді за показниками ІЛ-2 на тлі зростання вмісту ІЛ-4, що свідчило про її переключення на гуморальну ланку з розвитком імунологічної толерантності до ВІЛ, герпесвірусів. Застосування АРТ у хворих з IV стадією ВІЛ-інфекції дає змогу контролювати вірусне навантаження, покращити показники клітинного імунітету, активувати синтез ІЛ-2. Однак повної імунореабілітації на тлі АРТ не відбувалось