ОСОБЛИВОСТІ ДИНАМІКИ ЗМІН ЦИТОКІНОВОГО СТАТУСУ ТА ПРООКСИДАНТНО-АНТИОКСИДАНТНОГО ГОМЕОСТАЗУ У ХВОРИХ НА ГОСТРИЙ ГЕПАТИТ В ІЗ СУПУТНІМ ХРОНІЧНИМ АЛКОГОЛЬНИМ УРАЖЕННЯМ ПЕЧІНКИ - Фурик, О.О.; Рябоконь, О.В. (Інфекційні хвороби, 2013)
Встановлено, що гострий гепатит В у хворих із супутнім хронічним алкогольним ураженням печінки характеризується більш вираженим дисбалансом цитокінового статусу за рахунок нижчого рівня інтерлейкіну-2 й вищого вмісту інтерлейкіну-8, а також найвищими показниками вмісту нітритів, спонтанної окисної модифікації білків крові та найнижчим вмістом L-аргініну в сироватці крові в динаміці захворювання, порівняно з пацієнтами без цього супутнього фактору. У період реконвалесценції зазначені зміни у хворих на гострий гепатит В із супутнім хронічним алкогольним ураженням печінки поєднуються з вищим рівнем цитолізу печінкових клітин, частішою циркуляцією в крові HBsAg та меншою частотою сероконверсії з появою anti-HBeAg