КЛIНIКО-ЕПIДЕМIОЛОГIЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СПАЛАХУ ХОЛЕРИ В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ У 2011 РОЦI - Домашенко, О.М.; Біломеря, Т.А.; Мартинова, Н.В.; Дараган, Г.М.; Железняк, О.В.; Жигиль, В.Г; Малахова, Ю.В.; Землянська Г.I.; Сервiтник А.С. (Інфекційні хвороби, 2013)
У 2011 р. у Донецькій області зареєстровано 33 випадки захворювання на холеру (32 дорослих і 1 дитина) та 24 вібріоносія (21 дорослий і 3 дитини), які були спричинені токсигенним штамом холерного вібріону Ель-Тор серовару O1. Вірогідним чинником передачі захворювання була морська і річкова вода, а також риба, яка була виловлена в акваторії міста. Клінічний перебіг холери у 53,1 % пацієнтів був типовим. Середня тривалість діареї склала 6,6 доби. Спалах холери характеризувався превалюванням тяжких форм хвороби (53,1 %). Дегідратацію I ступеня виявлено у 12,5 %, II – у 18,7 %, III – у 56,3 %, IV – у 12,5 % пацієнтів. На тлі регідратаційної терапії спостерігали гіперкаліємію у 9,4 %, судинну гіпергідратацію у 9,4 %, клітинну гіпергідратацію у 3,1 %. Летальних випадків не було