ВПЛИВ МЕЛАТОНІНУ НА СТАН ФУНКЦІОНАЛЬНИХ СИСТЕМ У ХВОРИХ НА МЕНІНГІТ - Шуляк, В.І.; Присяжнюк, О.А.; Кириченко, І.М.; Ломака, І.В.; Мирна, А.І.; Фетисова, В.В; Рижкова, М.В.; Левченко, Л.І. (Інфекційні хвороби, 2013)
Обстежено 52 хворих на менінгіт й 30 практично здорових донорів крові, що склали контрольну групу. Хворі були поділені на групи. Першу групу склали 15 хворих, у яких на додаток до базисного лікування був включений мелатонін. Другу групу склали 16 хворих, у яких поряд з базисною терапією застосовувався α-токоферол ацетат. 21 хворому третьої групи була призначена тільки базисна терапія. У хворих на менінгіт на тлі прийому мелатоніну відзначається зниження рівня пошкоджуючих факторів інфекційного процесу за рахунок активації ферментативного компоненту антиоксидантної системи, імуномодулювального впливу на клітинну ланку імунітету, стимуляції функціонального стану фагоцитів, що супроводжувалося скороченням тривалості гарячкового періоду й строків санації спинномозкової рідини.