КЛІНІКО-МІКРОБІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ГРВІ У ДОРОСЛИХ - Голубнича, В.М.; Чемич, М.Д.; Шаповал, Л.С. (Інфекційні хвороби, 2015)
<p class="MsoListParagraph" style="margin-top: 0cm; margin-right: 31.75pt; margin-bottom: .0001pt; margin-left: 0cm; mso-add-space: auto; text-align: justify; text-indent: 27.5pt; line-height: normal; mso-layout-grid-align: none; text-autospace: none;">Обстежено хворих на ГРВІ з неускладненим та ускладненим (бронхіт, пневмонія, токсична нефропатія тощо) перебігом недуги. Встановлено наявність зв’язку між статтю, віком, прийманням антибактерійних препаратів, розмаїттям клінічної картини та ймовірністю виникнення ускладнень при ГРВІ у дорослих. Перебіг ГРВІ супроводжувався дисбіотичними порушеннями мікрофлори респіраторного та кишкового тракту, частота та виразність яких переважали при ускладненому перебігу недуги.