ВМІСТ СЕЛЕНУ, ТИРЕОЇДНИЙ СТАТУС І ЦИТОКІНОВИЙ БАЛАНС У ХВОРИХ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ ЛЕГЕНЬ - Матвєєва, С.Л. (Інфекційні хвороби, 2014)
60 хворим на вперше діагностований туберкульоз легень проведено ультразвукове дослідження ехоструктури щитоподібної залози, а також визначено рівні вмісту селену, вільного тироксину, тиреотропного гормону гіпофіза, антитіл до тиреоглобуліну та тиреопероксидази в системному кровоплині паралельно з визначенням рівнів вмісту фактора некрозу пухлин (ФНП)-α, інтерферону (ІФН)-γ, інтерлейкінів (ІЛ)-2; -6; -4. Більш, ніж у половини хворих на туберкульоз виявлено зміни ехоструктури щитоподібної залози. При туберкульозі у поєднанні з тиреопатіями відзначено значне зниження рівня тироксину та підвищення рівня тиреотропного гормону гіпофіза. Продемонстровано збільшення рівнів вмісту прозапальних цитокінів: ФНП-α та ІЛ-6 і зниження рівня протизапального ІЛ-4 у хворих на туберкульоз. Встановлено позитивну кореляцію між рівнями тироксину та ІЛ-6. У хворих на туберкульоз легень з тиреопатіями вміст селену знижено в 1,5 разу порівняно з хворими на туберкульоз без тиреопатій. Великий відсоток виявлених тиреопатій обґрунтовує необхідність скринінгу функціонального стану щитоподібної залози у хворих на туберкульоз для виявлення його прихованих порушень та їх корекції, можливо, за допомогою препаратів селену для відновлення функції щитоподібної залози.