ВІРУСНІ ДІАРЕЇ - Малий, В.П.; Романцов, М.Г. (Інфекційні хвороби, 2014)
Згідно з даними ВООЗ, у світі, за приблизними даними, щорічно реєструється до 180 млн діарейних захворювань вірусної етіології, при цьому летальність від них досягає більше 0,5 млн дітей на рік. Однією із серйозних проблем є вірусні ураження ШКТ у хворих із послабленим імунітетом, в першу чергу в реципієнтів кісткового мозку та інших органів, у пацієнтів, що отримують хіміотерапію, ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД. Спектр вірусних агентів, котрі спричинюють клініку гострого гастроентериту, постійно розширюється, і він представлений у цій публікації. Відображені клінічні, епідеміологічні та патогенетичні особливості вірусних діарей, принципи терапії.