ЖОВТЯНИЦІ У ВАГІТНИХ - Копча, В. С. (Інфекційні хвороби, 2025)
Представлено сучасний погляд на жовтяниці у вагітних і їх диференційну діагностику. В одних випадках жовтяниці можуть бути індуковані вагітністю (внутрішньопечінковий холестаз вагітних, надмірне блювання вагітних, прееклампсія, еклампсія, HELLP-синдром, гостра жирова дистрофія печінки), в інших – проявляється незалежно від неї (інфекційні й токсичні гепатити, гострий холестаз на ґрунті жовчнокам’яної хвороби чи новоутворень, синдром Бадда-Кіарі, автоімунний гепатит, первинний склерозувальний холангіт, цироз печінки, гемолітичні жовтяниці різного генезу тощо). Адекватна діагностика уможливлює своєчасну етіотропну, симптоматичну чи патогенетичну терапію, або й передчасне розродження для запобігання ускладненням, щоб знизити ризики для матері та дитини.