ЗАХВОРЮВАНІСТЬ НА ЛАЙМ-БОРЕЛІОЗ І ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА У ВІЙСЬКАХ РІЗНИХ КРАЇН - Андрейчин, М. А.; Корда, М. М.; Гук, М. Т.; Йосик, Я. І.; Іщук, І. С. (Інфекційні хвороби, 2025)
Згідно з даними літератури, у світі на кліщові інфекції припадає 17 % інфекційної захворюваності людей, причому найпоширенішою є Лайм-бореліоз (ЛБ). Із 2018 по 2022 рр. в Україні щорічно реєстрували 45,16 випадку ЛБ на 100 тис. населення. Цю інфекцію все частіше виявляють у військах багатьох зарубіжних країн. Метою цього огляду літератури було вивчити захворюваність на ЛБ і досвід запобігання йому у військах різних країн. За останні 20 років автори ряду статей відзначають зростання захворюваності на ЛБ військовослужбовців США, переважно в північно-східних штатах і верхніх регіонах Середнього Заходу. Антитіла до борелій виявлено в крові 11,9 % фінських воїнів, у 26,0 % ‒ словацьких. Тому залишаються важливими відповідні освітні програми та профілактичні заходи. Стратегія захисту військ від ЛБ у США включає засоби індивідуального захисту (уніформу, оброблену перметрином, належний одяг, засіб від комах і кліщів для відкритих ділянок шкіри тощо). Передбачена додаткова польова обробка одягу. Запроваджено Центральний епідеміологічний ресурс Міністерства оборони США, який систематично публікує звіт про виявлені трансмісивні інфекції та боротьбу з ними. Водночас обов’язкового навчання щодо ЛБ та інших кліщових інфекцій ще немає. Триває робота зі створення вакцини від ЛБ. В окремому розділі узагальнено світовий досвід боротьби з інфікуванням військових за допомогою освітніх і профілактичних заходів на рівні особи та підрозділу, з якими доцільно ознайомити українських військових медиків і командування.