ХВОРОБА ЛЕГІОНЕРІВ: СУЧАСНІ СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА КЛІНІЧНІ ВИПАДКИ В ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Шевченко, О. Т.; Волгіна, С. І. (Інфекційні хвороби, 2025)
Легіонельоз – гостре сапронозне захворювання, що викликається Legionella spp. (частіше Legionella pneumophila) та характеризується поліморфізмом клінічних проявів із переважним ураженням дихальної системи у вигляді атипової негоспітальної та госпітальної пневмонії (хвороби легіонерів) або фебрильного вірусоподібного захворювання (гарячки Понтіак). Увага до захворювання пов’язана зі зростанням кількості випадків, зокрема і в європейському регіоні, та можливою кореляцією зі змінами клімату. Доведеним є вплив аеролізованої контамінованої води зі штучних систем водопостачання. Наведено аналіз клінічних випадків хвороби легіонерів у Черкаській області у 2024 р.