ЕНДОТЕЛІАЛЬНА ДИСФУНКЦІЯ ТА УРАЖЕННЯ ЛЕГЕНЬ ПРИ LONG-COVID - Чемич, М. Д.; Лендич, Ю. С.; Світайло, В. С.; Саєнко, О. С.; Клименко, Н. В. (Інфекційні хвороби, 2025)
РЕЗЮМЕ. Проаналізовано сучасні дані наукових досліджень щодо ролі ендотеліальної дисфункції у патогенезі Long-COVID, зокрема, досліджено її вплив на альвеоло-капілярну мембрану та розвиток легеневих ускладнень. Оцінено потенціал біомаркерів ендотеліальної дисфункції для діагностики, прогнозування та розробки нових терапевтичних стратегій. Аналіз відкритих наукових даних довів, що ендотеліальна дисфункція, спричинена SARS-CoV-2, була ключовим фактором розвитку Long-COVID, та призвела до змін у альвеоло-капілярній мембрані. У результаті цього ініціювався розвиток інтерстиційних захворювань легень із фіброзом, порушенням дифузії та мікроциркуляції, що призвело до погіршення оксигенації тканин. Встановлено ключову роль порушень ендотеліальної функції та стану альвеолярного епітелію, що відображаються у змінах рівнів Ang-1, Ang-2, vWF, Р-селектину, ICAM-1, VEGF та KL-6 у розвитку та ступеню тяжкості легеневих ускладнень у пацієнтів із постковідним синдромом. Це дослідження розширює науково-практичні знання фахівців у галузі медицини щодо ролі біомаркерів ендотеліальної дисфункції у розвитку легеневих ускладнень, асоційованих з Long-COVID, та демонструє їхній потенціал для діагностики, прогнозування та розробки нових терапевтичних стратегій.