УРАЖЕННЯ ГОЛОСОВИХ ЗВ’ЯЗОК ПРИ КОРОНАВІРУСНІЙ ІНФЕКЦІЇ - Дужий, І. Д.; Клочко, А. Д.; Дужий, В. І.; Сміянов, Є. В.; Даниленко, І. А.; Юрченко, А. В. (Інфекційні хвороби, 2025)
Коронавірусна інфекція пов’язана з великою кількістю ускладнень з боку різних органів і систем, зважаючи на тропність збудника до епітеліальних та нервових тканин. SАRS-СоV-2 здатний проникати у ганглії та нерви, викликаючи функціональні та органічні пошкодження. Ураження блукаючого нерва призводить до парезу або, навіть, паралічу вокальних м’язів із високою ймовірністю аспірації. Мета роботи – вивчити особливості уражень голосових зв’язок на тлі коронавірусної хвороби та визначити можливі шляхи запобігання ускладненням. Пацієнти і методи. Спостерігали групу хворих віком від 30 до 80 років. Усі вони лікувалися у стаціонарі з приводу коронавірусної хвороби різного ступеня тяжкості та у період реконвалесценції. Сатурація була у межах 72–80 %. Крім загальних методів дослідження застосована ларингоскопія. Результати досліджень та їх обговорення. Спостерігали 6 хворих, у яких була спільна скарга на сухий імперативний кашель, на тлі якого розвинулись епізоди похлинання. За результатами ларингоскопії було виявлено, що у період стаціонарного лікування 2 особи мали правобічний парез легкого ступеня, а 4 реконвалесценти – лівобічний парез. У процесі лікування застосовували вітаміни групи В, С та Е. Висновки. Коронавірусна інфекція може призвести до ураження блукаючого нерва та голосових зв’язок. З метою своєчасної діагностики ускладнення має бути щоденна ларингоскопія з консультацією ЛОР-фахівця і невропатолога.