ДЕЯКІ ОСОБЛИВОСТІ МІКРОБІОМУ ЛЮДИНИ - Климнюк, С. І.; Романюк, Л. Б. (Інфекційні хвороби, 2024)
Наведено приклади використання сучасних методів дослідження мікробіому людини, зокрема транскриптоміки, метагеноміки та метабіоміки, які базуються на розшифруванні геномів мікроорганізмів, що дозволяють оцінити видовий склад мікробіоти певного біотопу організму людини без виділення чистих культур. Наведено історичний екскурс дослідження людського мікробіому і внесок вітчизняних та іноземних дослідників у розвиток знань про мікробіом. Ґрунтовно описані функції, які виконує людський мікробіом у процесі життєдіяльності макроорганізму та його вплив на ефективність роботи численних органів і систем макроорганізму, зокрема системи імунітету. Показано роль мікробного благополуччя організму майбутньої матері у формуванні неонатальної мікробіоти та її здатності виконувати ключові функції в організмі малюка. Розглядається біосоціологічне значення мікробних симбіонтів та їх зв’язок із соціально-психологічним «кліматом». В огляді вказується на важливості стабільного складу мікробіому людини і чинниках, що можуть на нього вплинути, тим самим спричиняючи негативні впливи на організм в цілому. Охарактеризовано деякі особливості мікробного пейзажу найбільш значущих біотопів людини. Робота розширює уявлення практикуючих спеціалістів усіх галузей медицини про склад мікробіому людини, роль мікроорганізмів у фізіологічному функціонуванні організму людини та їх значення у виникненні патологічних станів різної локалізації і можливості профілактики цих станів шляхом оздоровлення мікробіому людини.