КОРОНАВІРУСНА ХВОРОБА У ПАЦІЄНТІВ ІЗ РИЗИКОМ ВИНИКНЕННЯ ТЯЖКОГО ТА УСКЛАДНЕНОГО ПЕРЕБІГУ - Пришляк, О. Я.; Грижак, І. Г.; Тиліщак, З. Р.; Кобрин, Т. З. (Інфекційні хвороби, 2024)
Проблеми перебігу інфекційних хвороб на тлі супутньої патології вже багато років цікавлять науковців і клініцистів. Колектив кафедри інфекційних хвороб Івано-Франківського національного медичного університету вивчає вплив коморбідних станів на перебіг інфекційного процесу та вплив інфекційної хвороби на стан коморбідної патології. Фундатором цієї ідеї був доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб та епідеміології (1991–2013 рр.) Богдан Миколайович Дикий. За багато років було вивчено вагомі клініко-лабораторні, патогенетичні та терапевтичні аспекти перебігу вірусних гепатитів, кишкових інфекцій, лептоспірозу, ВІЛ-інфекції, деяких респіраторних інфекцій, паразитозів на тлі супутніх хвороб та доведено ризики, які ведуть до тяжкого (чи ускладненого) перебігу як інфекційної хвороби, так і до дестабілізації коморбідної патології. Викликом для усього людства була поява в 2019 р. нового штаму коронавірусів SARS-CoV-2. Хоча коронавірусна хвороба на тепер перейшла в розряд сезонних респіраторних захворювань, однак вона зберігає значний потенціал викликати тяжкі (чи ускладнені) форми недуги, а часом і з летальним вислідом. У комплексному дослідженні ми вивчали перебіг коронавірусної хвороби у пацієнтів із фоновим цукровим діабетом, хронічною серцево-судинною патологією. Було вивчено деякі патогенетичні аспекти перебігу COVID-19 у вагітних. У ході виконання роботи встановлено вагомі патогенетичні механізми ускладненого перебігу хвороби: при цукровому діабеті 2-го типу однією з важливих ланок патогенетичних порушень є ендотелійна дисфункція та зміни в мікросудинному руслі; такі фактори як хронічна серцева недостатність, зменшення фракції викиду, дисфункція міокарда різних типів, легенева гіпертензія, – мають несприятливе прогностичне значення. Щодо перебігу COVID-19 у вагітних, то попри підвищення рівнів D-димерів, вагітність не є самостійним чинником ризику тяжкого перебігу (за винятком ожиріння, наявного цукрового діабету, хронічної серцево-судинної та іншої супутньої патології у вагітної). У публікацію включено результати досліджень, які є фрагментом комплексної роботи кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Івано-Франківського національного медичного університету «Перебіг інфекційних захворювань на тлі супутньої патології, поєднаних хронічних інфекцій та інвазій, корекція лікування», з державним фінансуванням, номер державної реєстрації: 0119U100571, терміни виконання: 2021-2023 рр.