МАРКЕРИ ЗАПАЛЕННЯ ПРИ ТУБЕРКУЛЬОЗІ ТА ВІЛ-ІНФЕКЦІЇ - Сагайдак, Т. К.; Скороходова, Н. О. (Інфекційні хвороби, 2024)
Мета роботи – проаналізувати маркери запалення для покращення діагностики та прогнозу лікування хворих на туберкульоз на фоні ВІЛ-інфекції. Аналіз даних літератури показав, що частими біомаркерами, які асоціюються з тяжким ступенем туберкульозу, є протизапальний трансформуючий фактор росту (TGF)-β1 та інтерлейкін (IL)-10. Хронічна імунна активація, спричинена прозапальними цитокінами, такими як IL-1β, супроводжує прогресування ВІЛ, що призводить до пошкодження тканин. Підвищений рівень секреторного інтерлейкіну (sIL)-2R у хворих на туберкульоз свідчить про значний ступінь активації Т-лімфоцитів, що впливає на перебіг захворювання. Мелатонін є модулятором імунітету з подвійною дією. З одного боку, він підвищує захисні властивості організму проти чужорідних тіл, а з другого – модулює тканинні реакції, знижуючи прозапальні та підвищуючи протизапальні рівні цитокінів. Висновки. Незважаючи на те, що, за результатами огляду літератури, є велика кількість маркерів, які відіграють важливу роль у патогенезі туберкульозу та ВІЛ-інфекції, відомостей про їх роль у поєднані туберкульозу та ВІЛ-інфекції недостатньо. Це питання вимагає подальшого та поглибленого дослідження.